VS vs. VS vs. VS

See postitus on seekord pigem abi ja infot otsiv/paluv postitus kui midagi tarka pajatav meie toimetamistest.
Väga lühike kokkuvõtte, neile kes viitsisid klikata ja lugema hakata on selline:

VS.

Mees: 178/~90/40 vs. Noormees: varsti sama pikk / kaalu ei tea, pigem norm kaalus/ 14 vs. Neiu: 177 /sihvakas/ noor

VS.

iTelefon vs. AppleWatch, Fitbit mingi seade, Garmin’i mingi seade, Polar’i mingi seade, Samsungi kell, Misfit tarkkellad, Pebble vs. veel mingi tootja mingi tore seade, ehk valik on väga suur.

VS. 

Tavaline päeva aktiivsus, rattasõit, korvpall, tennis, jooga, jalgpall, ujumine,

VS.

km, kalor, mingi ühtne ja võrdsetel alustel arvutav punktide algoritm.

Sellest punktist juba tublimad on kõik välja mõelnud, mida nad ise kasutavad, miks nad just seda kasutavad ja lisavad FB. kommentaare ja põhjendusi, miks ma peaks ühe või teise lahenduse valima. Ja omakord on postiust jaganud oma headele müügiinimestele, kes tahavad kõik mulle ühtesid või teisi seadmeid müütama hakata 😉
Kõigile neile kellele jäi segaseks ja tahavad veidikene lisainfot lugeda ja veel päris täpselt aru ei saa, mis toimub, need ammutavad infot alljärgnevast:

Miks Sai see kõik alguse?

Endale häid vabandusi otsides leidsin mina ühe järgnevatest endale ( miks soetada endale taas mõni lahe tehnikavidin). Lapsevanemana kes on suutnud oma lapse kasvatada peaaegu eduliselt 14 + aastaseks, tuleb taas ja taas otsida ja leida uusi võimalusi, et lapsel oleks mingi liikumine, mis ei sisalda näppude väga kiiret ja sihipärast liigutamist mõnel nuttiseadmel, arvutil või mis iganes seadmel millel on ekrann ;), mingi siht, ming tegevus, midagi mis temale võiks minna korda ja millega oleks noorteismelisel tahtmist ja järjepidevust tegeleda.
Siin tärkas isa leidlikus, et laps saab valida mingi asja, mida iganes soovib ( mõni lahe mäng konsoolile, tore tehnikavidin, või “sulli” jne. ;). Jah näen siin juba lahekhelisid, et saada laps ekraani eest eemale on “auhinnaks” mingi tegevus ekraani taga. Kuigi jah laps ei ole veel oma soovidega võidu osas lagedale tulnud, aga küll see lähimate tundide jooksul selgub.
Aga idee oli lapsele täitsa söödav, nimelt pööripäevad/aastaaegade vahetused on vahekokkuvõtete, ehk tibude lugemise aeg. Ja kuna sügis just just hakkas siis tahaks lahenduse võimalikult kiiresti leida, et esimsed kokkuvõtted saaks teha juba talve saabudes. Idee ise selline, et kui laps suudab ennast rohkem liigutada kui isa, siis ta saab endale soovitud “karika”. Suurepärane idee! nii saab ehk lapse motiveeritumalt ja mitte kohustuse vormis liikuma, et OK ma lubasin, et ma sõidan x kilomeetrit ratast nädalas või mis iganes ebamugaval moel üks teisemeline sellistesse asjadesse suhtub. Nüüd aga suheldes lapsega ja serveerides ideed tundus, et päris hea motivatsioon on isale ära teha !!! Ja loomulikult on minule väga suur motivatsioon poja käest ikkagi mitte pähe saada ja valge ratsuna pakkusin ka, et võiks äkki naise kaasta, et kui ma tõesti aledalt pidevalt tappa saan siis äkki naisest olen parem?! Kuigi duell käib siiski minu ja poja vahel ja minu ja naise vahel 😉 Saladuskatte all võin öelda, et ühes toitumis- , kaaluabi portaalis sain “duellitades ( oponente oli äkki ~200+)  pigistasin välja auväärse esimese koha, kaotades etteantud aja jooksul ~20 kg ja auhinnaks sain siiani realiseerimata “autoriloo” portaalis koos meigi ja fotosessiooniga 😉 – see on aga mõne järgmise blogi teema. Siinkohal tuligi niiöelda esimene AGA ehk. VS.

Esimene AGA ehk VS.

Kuidas mõõta õigalselt aktiivsust?
Lapse tõenäoliselt kõige suurem aktiivsus on hetkel rattasõit, aga kuna ei tahaks piirata aktiivsust niiöelda tuimalt ja üheselt ainult raatasõiduga, millega laps eelmine suvi suurepäraselt hakkama sai, läbides suvega õle tuhande km. Siis võtsime vastu otsuse, et ükskõik milline aktiivsus läheb arvesse, sest karta on, et kui laps sõbradega chillima/hängima läheb siis võib ta päeva jooksul 10-15 km maha lihtsalt liikuda, mina samalajal terve päeva ühel kohal toimetades,  või sõites mõned sajad kilomeetrid autoga päeva mööda saata.
Kui rattasõitu saab ilusasti mõõdiskleda endomondoga, mis kahjuks võtab üle keskmise palju telefoni akut, siis kuidast mõõta minu paar korda nädalas palli tagaajdes ja seda siis võimalikult palju üleval rippuva rõnga läbi üritada toimetada aktiivsust. Või loodetavasti saab asi ikka sellise veidi veel aktiivsema hoo sisse, tänu millele ma “olen sunnitud”, mida teen väga hea meelega, taastama oma väiksemate pallide tagaajamise ja reketiga seda vastase platsipoole ruudustikku maha surumise. Ja äkki läheb veel asi nii hulluks, et korra nädlas näeb mind isegi ulpimas kohalikus basseinis.
Kilomeeter tunduks nägu päris hea mõõtühik, oleks nagu konkreetne suurus, aga kuidas ma mõõdan korvpalli mängides või tennist toksides seda kilomeetrit ? – telefoni taskusse ei topi, või kaela ei riputa. Veelvähem leiab ujudes seda kohta kuhu nutikas telefon pista.
Paari aasta vältel on mul küljes rippumas üks Misfit’i isenditest ja kui ma hommikul ikka ei unusta AppleWatchi käele panemast, siis on kaks seadet minu aktiivsust mõõtmas. Täna olid mõlemad küljes niiöelda 24h, üks näitas 12600 sammu teine näitas 10100 sammu, sellest omakorda tulenevalt mingeid kilomeetreid. Kumbagi neist ei lülitanud spetsiaalselt treeningureziimile, kui 1,5 tundi kossuplatsil sai tormatud mille kilomeetrite läbivust jääb keskmiselt 5-8 vahele. Mõlemad seadmed arvutavad oma mingi x algoritmi järgi kaloreid ja aktiivsuspunkte. Kalor tundub ebaõiglane suurus olevat, sest mina oma suure kehaga põletan tõenäoliselt kõige rohkem kaloreid kasvõi siis tavalise 5 km jalutades läbimiseks. Samuti ei oska ma selle omapärase aktiivsuspunktide arvutuse sarnasuse kohta midagi öelda. Et punktid saaks niiöelda võrdsed, minnes perekondlikult rattasõidule, ei oleks tulemus see, et sõites kõik 30 km näitab ühele punkte 100, teisele 130 ja kolmandale 150.

Teine AGA ehk VS. 

Tehnikahuvilisena olen valmis kõigi duelliga liitujatele soetama ühe tootja seadmed, millede raames võiks ju mõõtmistäpsus ja algoritm seal sees olla suhteliselt sarnane. AGA millise tootja oma? Äkki hakkan isegi tubliks ja ka teised aktiivsed perekonna esindajad, et jätan alati meelde, et kui ma väljun oma tavapärasest päeva toimetusest ja lähen mõnele muule aktiivsusele üle lülitan vastavale reziimile, või ideaalis võiks enamvähem seade ise kah aru saada, et nüüd läksin rattaga sõitma, või olen ennast parasjagu basseinis uputamas.  See on juba tõenäoliselt erinevate tootjate pidi ernev, kes kui palju ise oskab arvata ja kellele tuleb ennast pisut õpetada. AGA ikkagi milline tootja ja miks – siinkohal suure õuna fännina olen hea põhjenduse näitete põhjal soetama kõigile ükskõik millise ülelnimetatud tootja väga hea toote, või mine tootja keda ei osanud nimetatagi. Üks näide kasvõi see, et õunakella pean ikka iga päev laadima, samas kui Misfiti jubin taha kord kvartalis patarei vahetamist. Kui on tavaline niiöelda igapäevane, et jõuan ilusasti õhtul koju ja hommikul alustan oma toimetamisi, siis ehk ei unusta kella laadima panemast ja hommikul seda uuesti käele sättida, aga kui on päev mis lõppeb näiteks Amsterdamis või Milanos, siis on ikka väga tüütu meeles pidada seda, et krt kellale on kah laadija vaja kaasa võtta 😉
Suureks plussiks on kindlasti ühtne keskkond kus võimalik jälgida, palju “vastane” on vahepeal liikunud. Ei pea olema, ehk täisautomaatne keskkonda info üles laadimine, aga samas kuidagi mõistlik, et ma ei pea seda kindlasti mingi konkreetse arvutiga alati ühendama ja sealt andmeid üles ja alla laadima ja siis sobivaks formaadiks konvertima, et andmed saaks infokeskusele loetavale kujule.

Siinkohal saidki vist kõik AGA-d otsa. Suur kummardus nende ees, kes ikka veel mõttega seda postitust kaasa loevad ja nüüd võtavad vaevaks, kirjutada, joonistada, või mulle helistada ja oma suurepärasest kogemusest mõne seadme või sääraste seadmetega tegeleva müügikohaga ja annab mulle teeotsa kätte ja suunab mind õigele rajale ja õigete inimeste otsa, kes oskavad mulle juhtida lahenduseni.
Lahenduseni viinud juhtlõnga eest on lõuna minu kulul 😉

 

 

Meie teised seiklused leiad siit-